woensdag 19 december 2007

Isolatie, de voor- en nadelen

Voordat u gaat denken aan zonne-energie of warmtepompen in huis, moet u eerst zorgen dat de isolatie deugt. Het huis moet een goede isolatie hebben. Als dat er niet is, lekt de warmte gewoon weg.

Het isoleren van uw huis is een makkelijke manier om geld te besparen. Het is een eenmalige investering die op lange termijn wordt terugverdiend. Door de lagere stookkosten bent u ook nog eens milieubewust bezig. Het isolatieproces vergt wel wat planning. Ik heb dan ook wat tips op een rijtje gezet die u kunnen helpen om verstandig te isoleren.

Isoleer muren en daken

Door muren en daken te isoleren ontsnapt er weinig warmte uit het huis. Het kan u jaarlijks vele kubieke meters gas besparen.

Spouwmuur ventilatie

Een besparing van 40% op uw gasrekening is mogenlijk, dit door uw woning rondom te isoleren. Door op de juiste manier te isoleren worden vochtplekken door condensatie voorkomen.
Dit heeft het voordeel dat uw onderhoud aan de woning afneemt, en het woon-comfort stijgt, dit is een voordeel van een goede spouwmuur isolatie.

Ongecontroleerde ventilatie via naden en kieren verdwijnt door goed te isoleren. Door de spouwmuur goed te ventileren zal het woonvocht op een goede manier uit de woning verdwijnen.
Want het kost veel meer energie om een vochtige woning op te warmen, dan een droge woning. Dus een goede verhouding tussen isolatie, verwarmen en ventileren geeft u meer woongenot, is beter voor uw gezondheid,uw portemonnee en de duurzaamheid van uw woning of gebouw.

Isoleer zorgvuldig en volledig

Bij het aanbrengen van isolatiemateriaal kunnen er gaten en kieren ontstaan. Dit heeft tot gevolg dat er toch nog warmteverlies plaatsvind. Wees je hiervan bewust als je isolatiemateriaal aanbrengt. Geïsoleerde constructies moeten dus “damp-dicht” worden, omdat anders het woonvocht ín de isolatielaag condenseert (natte isolatie isoleert niet best.

Denk aan dubbelglas

De kleine luchtlaag tussen dubbele beglazing heeft een isolerend effect. Hierdoor verdwijnt er veel minder warme lucht via de ramen naar buiten. Een veel gebruikte term is ook HR ++ glas.

Gebruik de juiste isolatiematerialen

Als je gaat isoleren is het belangrijk om met de juiste materialen te werken. De isolatiewaarde van het materiaal geeft de effectiviteit van het isoleren weer. Deze zogenaamde "R-waarde" moet zo hoog mogelijk zijn. Laat je hierover bij de bouwmarkt of aannemer informeren

Meer wooncomfort met kruipruimte of vloerisolatie

Wanneer u dubbele beglazing, wand isolatie en dak isolatie aangebracht heeft is er vaak één onderdeel van het pand wordt vaak vergeten: de kruipruimte.
Vloerisolatie maakt de kruipruimte droger en warmer. Dit heeft niet alleen voordelen onder de vloer. Ook boven de vloer biedt kruipruimte-isolatie meer voordelen dan u denkt:

De voordelen van vloerisolatie zijn:

• Het pand en de vloer koelt bij koud weer minder snel af.
• Zelfs als het koud is, blijft de begane grond vloer enkele graden warmer.
• Onder de vloer liggende verwarmingsleidingen die gaan fungeren als vloer-verwarming.
• Vloerisolatie maakt dat de vloer droger blijft. Droge vloeren zijn voor schimmels en huismijt veel minder aantrekkelijk. Huisstofmijt is een belangrijke veroorzaker van luchtwegaandoeningen.
• Vloerisolatie stopt betonrot. (Kwaaitaal-/Mantavloeren)
• Vloerisolatie verhoogt het wooncomfort en verlaagd de energienota.
• Bestrijdt muggen en slakken onder de vloer in de kruipruimte.

Waarom vloerisolatie of bodemisolatie ?

Vocht uit de grond verdampt en wordt opgenomen in de lucht van de kruipruimte. De lucht stijgt op en komt in contact met de onderkant van de begane grond vloer. Op dat moment condenseert het vocht tegen de vloer.

Het resultaat is een (on)zichtbare vochtige, natte en koude vloer, waardoor:

• Muffe lucht of stank kan ontstaan.
• Balken kunnen rotten.
• Leidingen kunnen gaan roesten.
• Natte muren met loslatend behang kunnen ontstaan.
• Een bron voor muggen en slakken.
• Huismijt en schimmel welig tieren.
• Er een verhoogd risico is voor aantasting van de gezondheid (vooral bij cara en reuma gevoelige mensen).
• De kans op koude voeten erg groot is.

Hoe vloerisolatie of bodemisolatie aanbrengen?

Door een losse laag isolatiechips (EPS - geëxpandeerd polystyreenschuim) op de bodem van de kruipruimte te leggen, voorkomt u dat de vochtige lucht in contact komt met de onderkant van de vloer.
Het vocht in de kruipruimte blijft onder de isolatielaag, waar het geen schade aanricht. Er vormt zich dus geen condens meer tegen de vloer, maar op de bodem van de kruipruimte waardoor deze droog en warm blijft.

Besparing op vloerisolatie

U verdient vloerisolatie snel terug, omdat u 3 tot 6 m3 aardgas per m2 bespaart per jaar. U draagt ook bij aan de vermindering van de CO2 uitstoot (250 – 1000 kg per jaar)

De voordelen van vloerisolatie op een rij voor u.
• Besparing op stookkosten.
• Lage investering.
• Verhoogd wooncomfort.
• Beter voor de gezondheid.
• Droge kruipruimte.
• Een warmere vloer.
• Geen muffe lucht meer.
• Bestrijdt muggen en slakken.
• Vermijding van reparatiekosten door vochtschade.
• Goed voor het milieu.
• Snel en eenvoudig onder de vloer in de kruipruimte aan te brengen.
• Uw kruipruimte blijft toegankelijk, en de vloer wordt droog en warm.

Nadelen van (over) isoleren

Wat vaak in de praktijk gebeurd is dat mensen teveel isolatie plaatsen zonder daarbij aan goede ventilatie te denken.

Tochtwering maakt de woning luchtdichter. Wat in de meeste gevallen betekent dat er geen drukverschil meer ontstaan over de traditionele “natuurlijke ventilatiekanalen” en dat het woonvocht dus ook niet meer langs deze weg wordt afgevoerd.

Door plaatsing van dubbel glas is niet meer direct zien dat er een te hoge vochtconcentratie in de woning ontstaat, de ruit is in veel gevallen niet meer het koudste punt in de gevel, maar het metselwerk, condensatie treedt nu dus op het metselwerk op en dat wordt pas zichtbaar als het al te laat is !

Ons gedrag onder invloed van de energiebesparings-propaganda is veranderd : we houden onze deuren en ramen angstvallig dicht en – als er al ventilatievoorzieningen zoals roosters en afzuigers zijn – zetten we die dicht en uit, uit angst voor te veel warmteverlies en om electriciteit te sparen !

Het woonvocht dat wij produceren kan de woning niet meer verlaten en zodra de vochtconcentratie in huis oploopt, voelt de bewoner zich niet prettig...veel mensen zetten dan de thermostaat een graadje hoger en ziedaar : het is weer aangenaam !

Dit ritueel herhaalt zich doorgaans een keer of drie, alvorens de vochtproblemen zichtbaar uit de hand lopen...drie graden hoger stoken = ca. 20% méér energie gebruiken = ca. 20% méér CO2-uitstoot...we zijn wel goed bezig, nietwaar

Vochtproblemen

Recent onderzoek heeft aangetoond dat 80% van de Nederlandse woningen te kampen heeft met vochtproblemen. Een bron van ergernis en ellende voor bewoners en/of eigenaren van de gebouwen. De oorzaken van overtollig vocht in huizen zijn legio en vaak wordt gedacht dat ze ook onbeheersbaar zijn. De meest voorkomende oorzaken zijn:

• Optrekkend vocht
• Leefvocht / condensatie
• Doorslaand regenvocht door bouwkundige gebreken, veroudering of situering van de woning (oostkant: condens en/of aan de westkant regen)

Isolatie

Vochtoverlast wordt steeds vaker veroorzaakt door het aanbrengen van isolatiematerialen in bestaande en nieuwbouwhuizen. Spouwmuurisolatie kan de oorzaak zijn van slechte of helemaal geen ontluchting in de spouw. Deze ontluchting is noodzakelijk om condensvorming in de muur tegen te gaan. Het is daarom essentieel om dampdoorlatende materialen te gebruiken bij de spouwmuurisolatie zodat de muur op een natuurlijke wijze kan blijven ademen. Niet alleen spouwmuurisolatie, maar ook dubbele beglazing en kierdichtheid zijn vaak de oorzaak van een enorme toename van het relatieve vochtgehalte binnenshuis. Eén van de zichtbare gevolgen van een te hoge relatieve vochtigheidsgraad zijn verzadigde muren. Natte muren zijn een goede warmtegeleider dus dit beïnvloedt uw energierekening ongunstig. Terwijl, door isolatie, juist een verlaging van de energierekening werd beoogd!

Zichtbare gevolgen


De eerste tekenen van een teveel aan vocht uiten zich meestal in de woning. Beslagen ramen, loskomend behang, schimmels (bijvoorbeeld achter kasten), zichtbare vochtplekken op wanden en plafonds, rottende vloerbedekking en vooral die onmiskenbare muffe geur die in de huizen hangt. Het schilderwerk is meestal aangetast en de rotting van houten kozijnen en vloeren is vaak ook niet meer te stuiten. Vervanging van de kozijnen of het overschilderen van de muren zijn duur, maar vooral tijdelijk omdat de oorzaak van het probleem - vocht - niet wordt bestreden. Jarenlang is gezocht naar oplossingen voor deze problemen. Dit heeft o.a. geresulteerd in het aanbrengen van coatings en het injecteren of impregneren met chemische vloeistoffen van en in de muren. Deze middelen hebben echter als groot nadeel dat de natuurlijke vochtcirculatie van de muren in gevaar komt. Dit heeft weer tot gevolg dat de relatieve vochtigheidsgraad in de huizen toeneemt en er op andere plekken weer schade kan ontstaan. Tevens is er kans op vorstschade, loslatend voegwerk en scheuren in de muren. Bovendien beogen deze middelen één oorzaak op te lossen terwijl het vochtprobleem vaak een combinatie is van factoren.

Fysieke gevolgen

Naast de zichtbare gevolgen van een teveel aan vocht zijn er tevens fysieke gevolgen voor de bewoners. Deze gevolgen worden vaak onderschat, maar onderzoeken wijzen uit dat er meer dan 3 miljoen mensen zijn in Nederland met ziektes en aandoeningen, die direct of indirect extra gevoelig zijn voor vocht. Chronische klachten aan de luchtwegen en ziektes zoals bijv. astma, reuma of tbc kunnen door een te hoge relatieve vochtigheidsgraad verergeren. Het aspect thermische behaaglijkheid is voor de mens onmisbaar en hangt af van de temperatuur van de lucht en de wanden. Een droge muur isoleert aanmerkelijk beter dan een klamme muur. Dit resulteert in een warmere straling van een droge muur waardoor de lucht temperatuur ( dus ook de stooktemperatuur ) kan verminderen terwijl toch eenzelfde thermische behaaglijkheid wordt bereikt. Drogere muren betekenen dus niet alleen een gezonder leefklimaat, minder onderhoudskosten en een mooiere aanblik, maar ook een besparing op de stookkosten.

Oplossing

Gebruik de ventilatieopeningen in uw woning waarvoor ze bedoeld zijn en sluit ze niet af. Voor een goede ventilatie is een voortdurende zwakke luchtstroom nodig om vervuilde lucht af te voeren en frisse lucht aan te voeren. Goed ventileren betekent dus 24 uur per dag ventileren. Daarvoor moeten ventilatievoorzieningen als roosters en bovenlichten zorgen. Een raam dat voortdurend op een kier staat, is ook een goede oplossing. Ventileer ook na het koken, douchen en slapen enigszins om het vocht af te voeren.

Alleen luchten (dat wil zeggen de ramen een poosje openzetten) is niet genoeg. Na een half uurtje is de frisse lucht verdwenen en hopen vocht en bepaalde stoffen zich weer in de woning op. In ruimten met een hoge luchtvochtigheid, zoals sommige kruipruimten, kan ventileren alléén niet afdoende blijken te zijn. Aanvullende maatregelen zoals (bodem)isolatie zouden dan nodig kunnen zijn.



Een andere oplossing: het Schrijver systeem®

Het Schrijver systeem® is speciaal ontwikkeld om de oorzaak van vochtoverlast weg te nemen, met succes! Reeds vanaf 1976 wordt het Schrijver systeem® geproduceerd en naar volle tevredenheid aangebracht. Pas na uitgebreide testen in laboratoria en op basis van de resultaten in de honderden proefwoningen werd in 1988 officieel octrooi verleend. In ditzelfde jaar werd het Schrijver systeem® in het televisieprogramma De Nationale Ideeënbus uitverkoren tot de stimuleringsprijs voor ideeën en uitvindingen, met officieel getest eindresultaat. Na jarenlange research was dit de kroon op het werk!

De werking

Het Schrijver systeem® is een vochtregulerend systeem dat bestaat uit een element van steen en een keramische koker. Het geheel wordt geplaatst in een vooraf gemaakte holte in het metselwerk. Door een opening in het element kan er droge lucht het systeem binnenstromen. Deze lucht gaat rechtstreeks naar de keramische koker alwaar zich twee luchtkamers bevinden.
Door de tweede opening van het element ontstaat er een zogenaamde doortocht. Het gevolg hiervan is dat de lucht in de koker afkoelt en er ontstaat een koudebrug. Aangezien vocht de eigenschap heeft om altijd naar de koudste plekken te stromen, verzamelt het vocht zich hier om vervolgens naar buiten te worden gezogen via de tweede opening in het element. Ook het vocht, afkomstig van binnen, verdwijnt op deze wijze.
Het Schrijver systeem® wordt door onze hun specialisten aan de buitengevel, op ca. 35 cm boven het maaiveld, rondom het gebouw aangebracht (per strekkende meter ca. 2,2 elementen, deze dienen 1 maal per jaar schoongemaakt te worden). Via deze natuurlijke intensieve beluchtingsmethodiek wordt er, afhankelijk van het weertype en windsnelheid, continu vocht aan het pand onttrokken zelfs tot onder de vloeroppervlakte van de woning. Een zeer milieuvriendelijke oplossing zonder chemicaliën of lastige bouwkundige ingrepen.

Conclusie

Schiet in uw doel om het huis optimaal te isoleren niet uw doel voorbij door niet te ventileren. Wanneer het huis vochtige muren heeft stookt u juist meer, terwijl het ons doel is om minder te verbruiken.
Door te ventileren voert u vocht af. En droge lucht warmt sneller op dan vochtige lucht. Als u goed ventileert, gebruikt u dus minder energie

Energiebesparende maatregelen mogen niet ten koste gaan van de kwaliteit van ons binnenklimaat.

5 opmerkingen:

Unknown zei

Om de hier bovenstaande tips nog eenvoudiger te maken zou ik je adviseren om de isolatieplaten van Fastfixx te gebruiken. Ik heb laatst mijn eigen zolder in drie uur volledig waterdicht en brandwerend geïsoleerd. Dan hoef je niet zo ingewikkeld te doen met dampdoorlatend folie, want alles wat nodig is zit al in de kant en klare isolatieplaten verwerkt. Kijk maar op hun site om te zien hoe het werkt. http://www.fastfixx.nl
Met Fastfixx bespaar ik overigens meer dan € 450,- per jaar aangezien het een belangrijke milieumaatregel is!

annevandeberg zei

Deze blogpost zit echt bomvol met nuttige tips! De vorige bewoners hadden niet goed geventileerd in het huis en dat is wel te zien aan mijn kozijnen!

Anoniem zei

kijk ook eens hier http://www.van-der-sanden.nl/dakisolatie-aanbrengen

Daisy zei

Bedankt voor de goede uitleg, echt heel handig; wij twijfelden tussen alleen isolatie of ook vloerverwarming onder de gietvloer . Na dit gelezen te hebben is de isolatie in ieder geval geen overbodige luxe, gezien de zaken die je er mee voorkomt.. bedankt dus!

Anoniem zei

5 best youtube videos (0) - Videoodl.cc
5 best youtube videos (0) (https://www.youtube.com/watch?v=cXqqXh4DQ). youtube to mp3 reddit